Belemmert seks en macht diversiteit op de werkvloer?

Leestijd / 3.5 minuten

Op social media gaat het tegenwoordig regelmatig over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Op LinkedIn gaat men los op foto’s met alleen maar mannen in pak. Het schandaal van The Voice maakt de verschillen tussen mannen en vrouwen nog veel sterker en wordt nu in het hele
werkveld doorgetrokken. Sommigen zijn verbaasd. Anderen zeggen: “Eindelijk”. De volgende sector die snel daarna aan de beurt kwam, was de voetballerij. Wellicht volgen nog de schandalen van de advocaten met advocaat-stagiaires op de Zuidas (daar ken ik er ook genoeg van) of de affaires tussen verpleegsters en dokters in de gezondheidszorg of de geheimen tussen secretaresses en ministers.


Een ding valt telkens op in de zojuist genoemde voorbeelden. Er is altijd een verschil in positie. Hoeveel vrouwelijke advocaten zijn partner bij een van de grote kantoren op de Zuidas? Ik ken er nog steeds heel weinig. Hoeveel vrouwelijke dokters zijn er inmiddels en hoeveel vrouwelijke ministers. De mensen die anti vrouwenquotum zijn, zeggen dat het om kwaliteit moet gaan en niet of je man of vrouw bent. In de basis absoluut eens natuurlijk. Maar wat als je die kans nooit krijgt om te laten zien dat je kwaliteit hebt, gewoon omdat je niet in “de groep” past? Daarentegen zien we weinig tot geen vrouwen als vuilnisman of chauffeur. “Zeker omdat vrouwen geen zin hebben om zwaar te tillen of vies te worden” aldus verontwaardigde mannen op social media. Echter in die branches kom je meestal geen schandalen tegen. Als er al vrouwen werken als chauffeur dan wordt er wellicht wel naar hen gefloten of krijgen zij opmerkingen over seks, maar de positie is gelijk. Er wordt dus geen druk gevoeld om maar mee te werken met iets omdat je anders die promotie niet krijgt, niet dat plekje in de finale van The Voice, of ontslagen wordt vanwege verandering van omstandigheden of gewoon je contract niet wordt verlengd.


Het onderwerp diversiteit en inclusie moet in mijn optiek niet gaan over de (seksuele) aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen, maar wel over het blijvende verschil in machtsverhoudingen, de ouwe jongens krentenbrood en het verbond van vrijmetselarij of de herensociëteit. Als mannen en vrouwen niets meer tegen elkaar mogen zeggen, wordt het wel heel erg saai op de werkvloer. Er ontstaan ook relaties op de werkvloer die het leven mooier maken. Het lijkt een grijs gebied maar eigenlijk zijn de spelregels heel duidelijk. Los van dat er duidelijke regels staan in het wetboek van strafrecht die er samengevat op neer komen dat je geen avances (en zeker niet meer dan avances) mag maken naar minderjarigen in het algemeen, is er een hele duidelijke spelregel die je telkens kan toetsen. En die spelregel luidt “Sta ik in een hogere positie dan of heb ik een speciale positie met degene waar ik mee samenwerk, die ik les geef, die ik coach, die ik behandel?” Onthoud je dan gewoon van opmerkingen van seksuele en kleinerende aard en stuur zeker niet aan op een (seksuele) relatie en stuur geen dickpics. En voor de duidelijkheid dat geldt net zo goed voor een vrouwelijke docent die seks heeft met haar leerling.


Nu het erg lastig blijft om gelijkwaardigere posities te creëren voor vrouwen, vrouwen zich vaak niet welkom voelen, het gevoel hebben dat er grapjes over hen gemaakt wordt, ben ik voor een quotum voor vrouwen. Zo ontstaat er meer gelijkheid en dus ook minder misstanden. Daarnaast is diversiteit een enorme kans voor de arbeidskrapte op dit moment. Want breder werven en buiten je eigen box kijken, kan enorm in het voordeel van een bedrijf werken. Als je niet meer weet waar je moet zoeken naar een geschikte medewerker stagneert daardoor vaak de groei. Wil je meer weten over diversiteit en inclusie en wat dit kan betekenen voor jouw bedrijf? Kom dan naar ons PF community event op 18 maart 2022 om 16:00 uur in de Koepel in Haarlem. Mail vvallenduuk@peoplefirstgroup.nl als je erbij wilt zijn.

Dit artikel werd geschreven door Valerie Vallenduuk

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


We gebruiken Google Tag Manager om het verkeer op onze website te monitoren en analyseren.

Decline all Services
Accept all Services