Fijne Dag van de Pakketbezorger PostNL!

Leestijd / 2,5 minuten

Iedere 2e woensdag van maart is door PostNL uitgeroepen tot dag van de pakketbezorger. Op deze dag wordt aan klanten gevraagd om hun bezorger in het zonnetje te zetten. Door dit te doen, maken zowel de klant als de bezorger, kans op een cadeaubon. Maar wat doet PostNL zelf voor hun pakketbezorgers op deze, zelf uitgeroepen, dag van de bezorger?

Dankzij de coronacrisis is de trend om online te bestellen in een stroomversnelling geraakt. Veel consumenten die voorheen nog niet bedreven waren in het online bestellen, hebben nu ook het gemak van online bestellen ervaren en blijven dit doen. Dit betekent dat er meer pakketten bezorgd worden, wat zorgt voor meer omzet voor grote webwinkels en PostNL, maar, vreemd genoeg, minder inkomsten voor de pakketbezorger.

Subcontractors

Veel pakketdistributeurs hebben zowel pakketbezorgers in loondienst als contracten met onderaannemers. Voor medewerkers in loondienst hebben ze het eigenlijk best keurig geregeld. In de CAO van PostNL bijvoorbeeld zijn afspraken vastgelegd rondom salaris, pensioen, arbeidsongeschiktheid en vele andere arbeidsvoorwaarden. Die CAO wordt samen met verschillende vakbonden, zoals CNV en FNV opgesteld. Als pakketbezorger in loondienst bij PostNL weet je dus wat je mag verwachten en kun je erop vertrouwen dat de arbeidsvoorwaarden in orde zijn.

Echter… voor ongeveer 70% van de pakketbezorging, wordt gebruik gemaakt van onderaannemers, ook wel subcontractors genoemd. En voor hen zijn de voorwaarden helaas wat minder goed geregeld. Deze subcontractors, meestal zzp-ers of kleine ondernemingen met een paar mensen in dienst, worden niet per uur betaald, maar per bezorgd pakket. De werkdruk om zoveel mogelijk pakketten te bezorgen wordt hierdoor verhoogd. Ook deze onderaannemers kunnen weer gebruik maken van onderaannemers, waardoor er onderaan de streep steeds minder over blijft.

CAO: wat een onzin

Met het onderaannemerschap werd begonnen om concurrerend te zijn met internationale pakketbezorgbedrijven zoals DPD, DHL en UPS. Doordat onderaannemers per succesvolle bezorging worden betaald, worden de kosten gedrukt en de productiviteit verhoogd. Bovendien wordt een cao door sommige pakketbezorgers zelfs als ballast gezien. In het kader van goed werkgeverschap volstrekt onacceptabel vinden wij.

De wens om je ‘om de wet heen’ te willen organiseren is zeer kwalijk voor je personeel. Pakketbezorgers zullen steeds meer pakketten moeten bezorgen om een behoorlijk salaris te kunnen verdienen. Ook zijn de inkomsten onvoldoende om pensioen op te bouwen of zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bron: Volkskrant

Goedmakertje

Misschien zou de Dag van de Pakketbezorger echt een feestje voor de pakketbezorger zijn, als hij ervan op aan zou kunnen dat zijn arbeidsvoorwaarden gelijk zijn aan die van de medewerkers in loondienst van PostNL.
Daarnaast zouden wij als consument ook moeten gaan inzien dat het niet reëel is om te verwachten dat gratis verzending en retour, lage prijzen en goede arbeidsvoorwaarden voor de hele keten, samen kunnen gaan. Om daar verandering in te brengen, zullen ook wij een eerlijke prijs moeten gaan betalen voor onze online bestellingen.

Als we dat voor elkaar kunnen krijgen, zetten we hopelijk de pakketbezorger echt in het zonnetje.

Fijne dag van de Pakketbezorger!

Dit artikel werd geschreven door Karin van Aerle

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


We gebruiken Google Tag Manager om het verkeer op onze website te monitoren en analyseren.

Decline all Services
Accept all Services