Opvallen als werkgever? Maak dan werk van employer branding
Leestijd / 4 minuten
Momenteel zijn er meer vacatures dan mensen die een baan zoeken. Hoe zorg je er dan voor dat getalenteerde medewerkers voor jouw bedrijf kiezen? Daarvoor moet je jezelf in de markt zetten als een aantrekkelijke, logische keuze. Dat begint met duidelijk laten zien waar je voor staat. Wat heb jij deze talenten te bieden? En waarom zouden ze juist bij jou moeten komen werken? Dit is waar HR en marketing elkaar ontmoeten. Noëlle Kuypers, Marketing Expert bij Payper, vertelt hoe employer branding werkgevers kan helpen.
Laat zien wie je bent als werkgever
Employer branding betekent: intern én extern duidelijk laten zien wie je als bedrijf bent en waar je heen wilt. Wat zijn jouw doelen, missie en visie? En waar wil je over twee, vijf en tien jaar staan? Door hier helder over te zijn, trek je de juiste talenten aan. Zorg ervoor dat iedereen binnen je bedrijf de waarden en normen ‘ademt’ en stel herkenbare doelen. Dit draagt bij aan een positieve werknemerservaring en het verhoogt de loyaliteit.

Het belang van employer branding
Vind jij het lastig om het juiste talent aan je bedrijf te binden? Een sterk werkgeversmerk zorgt ervoor dat je opvalt op de arbeidsmarkt. Elke organisatie heeft een employer brand. Je moet er alleen inzicht en invloed op zien te krijgen. Het onderstaande stappenplan kan je daarbij helpen.
1. Hoe zien huidige medewerkers je werkgeversimago?
Hoe denken zij over de cultuur en de normen en waarden van je bedrijf? En wat horen ze hierover terug van anderen? Vertellen ze op verjaardagsfeestjes trots over hun werk? En waar zit ‘m dat in? Dat kun je onder meer achterhalen door de medewerkerstevredenheid te meten. Doe dat het liefst continu via een tool als Trindle. Zo geef je je mensen een stem en worden ze onderdeel van het team.
2. Hoe zijn de huidige werkcondities?
Hoe denken je medewerkers over de arbeidsvoorwaarden, de mogelijkheden om door te groeien en de sfeer op de werkvloer? Werken ze met plezier bij je bedrijf? En wat zorgt daarvoor? Breng dit in beeld, bijvoorbeeld via interne en externe benchmarks. Ook een medewerkerstevredenheidsonderzoek levert hiervoor waardevolle data op.
3. Wat voor toekomstige collega’s zoek je?
Welke vaardigheden, talenten en rollen mis je nog? Hoe ziet de ideale nieuwe collega eruit? Welke kenmerken heeft hij? Wat motiveert hem? En waar staat hij in zijn carrière? De antwoorden op deze vragen breng je samen in een persona; een profielschets van jouw ideale kandidaat. Door die te ontwikkelen, leer je je doelgroep beter kennen. Dat verbetert je werving van nieuwe collega’s. Betrek ook bestaande collega’s en kandidaten bij het opstellen van deze persona.
4. Hoe passen die nieuwe collega’s bij je merk?
Loopt die ideale nieuwe collega warm voor jullie huidige imago? En zo nee, waar kan het beter en wat kun je doen om dit imago bij te stellen? Let hierbij wel op: je imago moet blijven passen bij de werkelijke sfeer binnen je bedrijf. Nieuwe collega’s die met verkeerde verwachtingen binnenkomen, zullen al snel weer vertrekken als blijkt dat jouw bedrijf niet aan hun beeld voldoet.
5. Hoe (en waar) vertel je je employer branding verhaal?
Waar haalt die ideale nieuwe collega zijn informatie vandaan en komt dat overeen met de kanalen die je nu inzet voor je werving? Wie beïnvloedt hem, in welke sociale netwerken bevindt hij zich en kun je hem daar voldoende bereiken? Kijk verder dan alleen de keuze voor een vacatureplatform. Bepaal hoe je je doelgroep écht kunt meenemen in je verhaal en maak daarvoor passende content: een filmpje waarin de directeur ingaat op de visie van het bedrijf bijvoorbeeld, of een blog over jullie aanpak van thuiswerken. Zo betrek je kandidaten over de volle breedte.
Zelf aan de slag met employer branding
Door bovenstaande vragen te (laten) beantwoorden, krijg je een beter beeld van waar jouw bedrijf staat op het gebied van employer branding. Wil je hiermee aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op via info@peoplefirstgroup.nl of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Dit artikel werd geschreven door Noëlle Kuypers
Marketing Expert bij Payper