Talentontwikkeling: pas op voor deze drie valkuilen

Leestijd / 4 minuten

Je wilt de talenten van je medewerkers graag slim inzetten en verder ontwikkelen. Dat heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst blijven je medewerkers betrokken. Je stelt hen immers in staat om hun persoonlijke doelen te halen. Daardoor behaalt ook jouw bedrijf zijn doelen, doordat je medewerkers steeds nieuwe kennis en vaardigheden ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om werk te maken van talentontwikkeling. Maar waar begin je? In dit artikel laten we drie valkuilen zien, zodat je die alvast handig kunt ontwijken.

Valkuil 1: een te grote focus op efficiency

Kijk bij de ontwikkeling van een programma voor talentontwikkeling niet te strikt naar de efficiency. Dat kan namelijk leiden tot een grote afname van het werkplezier. Een bekend voorbeeld is de zogeheten portier-valkuil. Wie de portier van een hotel enkel ziet als iemand die de deur openhoudt, zou kunnen overwegen om te kiezen voor een automatische deur. Maar als je verder kijkt, zie je dat een portier ook een sterke sociale functie heeft. Hij maakt een praatje met de gasten, regelt een taxi, houdt de stoep schoon en stuurt zwervers weg bij de ingang. Een hotel heeft zelfs meer status door simpelweg een portier te hebben.

Zo is het ook met je programma voor talentontwikkeling. Je kunt je mensen het zelf laten uitzoeken, maar daarmee verspil je wellicht grote talenten. Mogelijk jaag je zelfs getalenteerde mensen weg doordat ze zich een kostenpost voelen in plaats van een gewaardeerde medewerker. Laat daarom zien dat je bereid bent om te investeren, zelfs als dat niet klopt met je spreadsheet. Geld dat je aan talent besteedt, kan namelijk geweldige reclame zijn.

Valkuil 2: een aanpak die uitgaat van one size fits all

Talentontwikkeling is van veel factoren afhankelijk. Denk aan de bedrijfscultuur, het leerklimaat, het beschikbare budget en de doorgroeimogelijkheden. Daarnaast spelen andere belangrijke zaken een rol, zoals iemands woonplaats, reistijd, persoonlijke omstandigheden en de beschikbaarheid van faciliteiten als kinderopvang. Talentontwikkeling is daarom altijd maatwerk. Houd daar dus rekening mee als je de talenten binnen jouw bedrijf verder wilt gaan ontwikkelen. Zeker jonge medewerkers verwachten maatwerk én kansen die aansluiten bij hun eigen wensen en behoeften.

Valkuil 3: te weinig aandacht voor motivatie

Een goed programma voor talentontwikkeling is méér dan een plan om meer uit het bestaande personeel te halen. Het is een stevig signaal dat je je medewerkers waardeert en serieus neemt. Dat gaat veel verder dan vragen welke cursus of taken iemand wil doen. Het gaat juist ook om de grote thema’s, zoals iemands motivatie. Bespreek daarom ook wat je mensen willen met hun leven: carrière maken, impact hebben of beroemd worden? Natuurlijk is het mooi als je kunt zeggen dat mensen dankzij een bepaalde cursus 10% effectiever zijn gaan werken. Maar daarbij loop je het risico dat je een veel belangrijkere vraag vergeet: help je je medewerkers ook om de hogere doelen in hun leven te bereiken?

Zo, en dan nu aan de slag met talentontwikkeling

Talentontwikkeling is een slim concept om jouw medewerkers en jouw bedrijf (nog) beter te maken. Zeker nu je bovenstaande valkuilen kunt herkennen en ontwijken. Met een programma voor talentontwikkeling voelen medewerkers zich serieus genomen en gezien. Je bouwt bovendien meteen aan een ijzersterke employer brand en wordt zo een organisatie waar mensen dolgraag willen werken. En dat is cruciaal in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

Dit artikel werd geschreven door Maarten Brand

Stage expert, Trainer  en Auteur. Eigenaar Bureau Brand

LinkedIn

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


We gebruiken Google Tag Manager om het verkeer op onze website te monitoren en analyseren.

Decline all Services
Accept all Services