Verlofdagen vervallen. Of toch niet?

Leestijd / 2.5 minuten

Staat er in de door jou gehanteerde arbeidsovereenkomst ook dat vakantiedagen vervallen? Dit beding volgt uit onze wet, 7:640a BW. Uit recente rechtsspraak blijkt echter dat deze helemaal niet zonder meer vervallen. Op de werkgever blijkt een dusdanig vergaande zorgplicht te rusten dat de vakantiedagen niet vervallen als de werkgever niet nadrukkelijk over dit vervallen heeft geïnformeerd. Er wordt dus nogal wat van de werkgever verwacht. Hoe zit dat precies? 


In 2018 kwam hier al jurisprudentie vanuit het Hof van Justitie dat dit niet zonder meer mag (ondanks onze wet!). Er worden extra eisen gesteld aan het vervallen van vakantiedagen. Van een werkgever mag worden verwacht om concreet en in alle transparantie ervoor te zorgen dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid heeft gehad om vakantie op te nemen. Indien nodig moet de werkgever de werknemer daar zelfs formeel toe aanzetten. Op de werkgever rust de verplichting om de werknemer tijdig en op precieze wijze te informeren dat hij de vakantiedagen aan het einde van die zes maanden verliest. Op de werkgever rust dan ook een vergaande zorg- en informatieverplichting. 

Nu is er op 22 januari 2022 een uitspraak van het Hof Den Haag gepubliceerd dat er 222,25 opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen niet zijn vervallen en de werknemer verzoekt uitbetaling ervan. Grondslag is dat de werkgever de werknemer onvoldoende heeft gewezen op verval vakantiedagen. Dus ze zijn helemaal niet vervallen. Wat was het geval?


De werknemer werkte als advocate bij de werkgever die ook advocaat is. De werknemer werkte zo enorm vaak en lang door dat het er niet van kwam om vakantie op te nemen. Er ontstond een geschil tussen partijen en de kantonrechter beëindigde de arbeidsovereenkomst. Dit was voor de werknemer niet voldoende. In plaats van voor hun cliënten, procedeerde deze advocaten tegen elkaar. Ze procedeerden naar hartenlust nog verder bij het Hof. Het gevolg werd een interessante uitspraak van het Hof waarin twee advocaten kiften en rellen over enkele (zo’n 222!) niet genoten maar wel opgebouwde vakantiedagen. De werkgever kon niet aantonen voldoende te hebben voldaan aan haar zorg- en informatieplicht. Nimmer werd de werknemer gewezen op het aantal oplopende vakantiedagen of verzocht deze eens op te nemen. 

Het Hof is onverbiddelijk. De werkgever moet ze alsnog uitbetalen. Én moet er ook nog eens de wettelijke verhoging over voldoen. Dat is nog eens een gepeperde rekening. 

Zorg ervoor dat je je werknemer informeert over het aantal vakantiedagen. Verzoek ook dat de werknemer deze moet opnemen, omdat ze anders vervallen. Wees ook duidelijk te melden wanneer die dan vervallen. Doe je dat niet dan vervallen ze helemaal niet. Ondanks onze wetgeving hierover. Ondanks de arbeidsovereenkomst!

Hulp nodig bij arbeidsrechtelijke of HR oplossingen? Niels de Boer bij Vanhier accountants | adviseurs 

Vindplaats uitspraak ECLI:NL:GHDHA:2021:2386 

Dit artikel werd geschreven door Niels de Boer

Senior HR consultant VanHier

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


We gebruiken Google Tag Manager om het verkeer op onze website te monitoren en analyseren.

Decline all Services
Accept all Services