Zo betrek je Generatie Z bij je organisatie
Leestijd / 3 minuten
Betrokken medewerkers zijn gelukkige medewerkers. Onderzoek toont aan dat gelukkige medewerkers niet alleen productiever en effectiever zijn; ze zijn ook meer betrokken bij je bedrijf en zijn eerder geneigd te innoveren. Bovendien zijn ze loyaler, stressbestendiger en kunnen ze beter omgaan met tegenslagen.
Maar hoe zit het met Generatie Z? Is die generatie wel op zoek naar dezelfde dingen als de huidige generatie vaste medewerkers? Of zoeken zij heel wat anders?
Wie is Generatie Z eigenlijk?
Ze zijn geboren tussen 1995 en 2010 met de iPad zo ongeveer al in de hand. Generatie Z is de eerste generatie die zich geen leven zonder internet kan voorstellen. De eerste echte ‘digital natives’ dus, en daar horen woorden bij als ‘snel’ en ‘vluchtig’ Deze generatie groeide op in onzekere economische tijden. Dit heeft tot gevolg dat Generatie Z nu streeft naar zekerheid en transparantie. Ze zijn altijd op zoek naar meer voldoening, feedback en verbetering.
Werkgevers spelen steeds meer in op deze generatie, die continu ‘digital connected’ is en hoge ambities heeft. Voor deze generatie is de huidige arbeidsmarkt erg interessant en rijk aan kansen, maar soms ook nog intimiderend.
Als je Generatie Z medewerkers wil betrekken, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je weet wat ze belangrijk vinden. En daar gaat het nu nog regelmatig mis.
Jongeren worden nog vaak vergeten
Veel bedrijven en HR-afdelingen passen methodieken zoals Employee Engagement, Employee Happiness of Employee Wellbeing toe om de medewerkerstevredenheid en -betrokkenheid te vergroten. In onderzoeken naar medewerkerstevredenheid worden scholieren en studenten regelmatig niet meegenomen.

En in de vormgeving van bovengenoemde methodieken worden de wensen van Generatie Z nog vaak vergeten. En dat terwijl in diverse branches het aandeel van deze groep aanzienlijk is. Denk bijvoorbeeld aan al die parttimefuncties in de horeca, fastfood, retail, supermarkt en de logistiek.
Hoe bereik je Generatie Z?
De belevingswereld van Generatie Z verschilt enorm van die van andere groepen medewerkers. Social Media speelt uiteraard een belangrijkere rol en ook het gebruik van digitale technologie als apps is voor hen vanzelfsprekend.
Wanneer je de jongeren binnen je organisatie wilt betrekken heb je binnen je tool een combinatie van social mediamogelijkheden en community building nodig. Maar medewerkersbetrokkenheid voor jongeren gaat verder dan het afvinken van vragenlijsten via Employee Engagement tools.
Houd er rekening mee dat het platform voor jongeren moet werken en niet andersom. Zorg dat de vragen binnen je survey tools aansluiten op de interesses van jongeren en geef ze de mogelijkheid om feedback te geven. Op deze manier krijgen de jongeren een stem binnen de organisatie.
- Er moet informatie terug te vinden zijn over onboarding en trainingen
- Ook is het belangrijk dat de tools voorzien in Employee Self Servie, waarbij de leidinggevende alleen nog een verzoek hoeft goed te keuren.
- Beschikbaarheid per periode opgeven, vrij vragen of diensten ruilen moeten ze gemakkelijk zelf kunnen doen. Dit geeft jongeren het gevoel dat ze meer “in control” zijn. Bovendien bespaart het tijd en biedt het de kans om een sterke community op te bouwen binnen deze groep.
Trindle is feedback in een modern jasje. Tevreden medewerkers leidt tot een daling van je verzuimkosten tot wel 15%. Meer weten? Wij helpen je graag op weg naar betrokken en gelukkige medewerkers.
Dit artikel werd geschreven door Adithya Nanuru