Zo maak jij als werkgever het verschil

Leestijd / 4 minuten

De arbeidsmarkt vergrijst en dat stelt organisaties voor uitdagingen: hoe stimuleer en motiveer je ouder wordende medewerkers? Analisten verwachten zelfs een war on human talent. Dit zorgt voor lastige opgaven. Hoe houd je voldoende kracht en talenten aan boord? Hoe stimuleer je kennisoverdracht met voldoende ruimte voor innovatie en creativiteit? En aan welke eisen moet een werkomgeving voldoen om optimale prestaties mogelijk te maken?

De werknemer centraal

Werknemers krijgen een steeds sterkere positie. Dat komt door de krappe arbeidsmarkt én de groeiende behoefte van bedrijven aan flexibiliteit. In de toekomst wordt dit bepalend voor het bedrijfsbeleid. Organisaties moeten wendbaar zijn om steeds snel in te kunnen spelen op veranderingen in hun alsmaar complexer wordende omgeving. Dat vraagt om flexibele medewerkers die goed presteren zonder op te branden.

Organisaties willen door optimalisatie zo veel mogelijk bereiken met zo min mogelijk resources. In het geval van human resources betekent dit vaak een intensivering van werk. Dit kan er echter toe leiden dat medewerkers zich overweldigd voelen en onder hoge werkdruk moeten presteren. Dit veroorzaakt veelal ontevredenheid, vermoeidheid, stress en een onbalans tussen werk en privé – en uiteindelijk mindere resultaten. Optimaliseren betekent dus vooral óók: De aandacht verschuiven van voorkomen dat medewerkers ontevreden zijn, naar zorgen dat je medewerkers optimaal kunnen functioneren.

Focuspunten om kennis en talent te behouden

Met deze vijf concrete focuspunten zet je jezelf als werkgever op de kaart om goede werknemers te behouden en om kennis en talenten een duurzame plek te geven in je organisatie:

1. Leg meer focus op high-performance-system. Hierbij staat niet de medewerkerstevredenheid centraal,  maar het optimaal functioneren, doordat je je richt op wat medewerkers weten, kunnen en willen (het AMO-model van Appelbaum, Bailey, Berg & Kallenberg). Daarnaast bied je vertrouwen en ruimte om medewerkers echt goed te laten presteren, waardoor je je organisatiedoelstellingen bereikt.

2. Stimuleer de gezondheid van je medewerkers. Daardoor gaan ze met meer bevlogenheid hun werk doen. Dit leidt tot betere samenwerkingen, een hogere werking van de hersenen en een optimalere inzet van je menselijk kapitaal.

3. Blijf aantrekkelijk voor jongere én oudere medewerkers. Zorg voor een gezonde leeftijdsopbouw in je personeelsbestand. Zet jezelf als werkgever op de kaart voor nieuwe en bestaande medewerkers en neem mensen aan met verschillende voorkeuren qua functie-inhoud, werktijden en manier van werken. Investeer in diverse teamsamenstellingen en stimuleer iedereen om met ideeën te komen.

4. Houd oudere medewerkers duurzaam inzetbaar. Juist doordat mensen steeds productiever moeten worden en langer moeten doorwerken. Gebruik bijvoorbeeld het drieluik van Van Vuuren voor duurzame inzetbaarheid: vitaliteit, werkvermogen en employability.

5. Houd je medewerkers vitaal. Zorg ervoor dat je mensen mentaal en fysiek fit blijven en stimuleer en motiveer hen om optimale prestaties te leveren. Een gezonde en actieve leefstijl heeft positieve effecten voor de werkgever en de medewerkers, zoals: een lager ziekteverzuim, minder kans op stress en een hogere arbeidstevredenheid.  

Gezondheid

Centraal in deze vijf focuspunten staat gezondheid. Een gezonde leefstijl bestaat uit meerdere factoren, zoals voldoende beweging, gezonde voeding, mentaal welbevinden en voldoende rust. Dit zijn zaken waar je als werkgever direct wat mee kunt. Denk aan een gezond voedingsaanbod in je kantine, (korting op) een sportabonnement, actieve teamdagen en stimulerende brain games, zoals een dagelijkse poster met een hersenkraker voor op het toilet.

Wees ook niet bang voor iets strengere maatregelen. Zelf werkte ik ooit bij een werkgever waar het beeldscherm iedere 1,5 uur automatisch op zwart ging voor een verplichte pauze. Dat kwam soms vreselijk ongelegen, maar ik kwam wel van mijn stoel voor een ommetje en om wat te drinken te halen. Eerst mopperend en later vrolijk in gesprek met mijn collega’s over van alles en nog wat. Zo wisselden we heel laagdrempelig kennis en ideeën met elkaar uit. Positieve emoties helpen daarbij. Ze stimuleren medewerkers om vaker ideeën uit te wisselen die anders zijn of die als ongewoon worden ervaren binnen de organisatie. En dat is precies waar je als werkgever het verschil kunt maken in een steeds krappere arbeidsmarkt: een werkomgeving bieden die mensen motiveert om het beste uit zichzelf te halen en met plezier samen te werken aan mooie resultaten.

Dit artikel werd geschreven door Fay Mac Nack

Strategisch adviseur HRM met ruim 13 jaar ervaring binnen P&O en HRM in publieke, semi-publieke en private organisaties in binnen- en buitenland. Leiderschapsontwikkeling, Leren en Ontwikkelen, Diversiteit & Inclusie, Arbeidsmarktcommunicatie, Mobiliteit, Vitaliteit, Transities, Veranderkunde en Cultuuropgaven zijn haar vakgebieden.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.


We gebruiken Google Tag Manager om het verkeer op onze website te monitoren en analyseren.

Decline all Services
Accept all Services